Search Site
WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk
    • Gratisverzending > € 50,-
      daaronder slechts € 5,95
    • Vóór 15.00 uur besteld
      = morgen in huis * 
    • Achteraf betalen
      Kopen zonder risico
    • Retour aanmelden binnen 14 dagen na ontvangst  *
    • Geen e-mail?. Check de SPAM-filter.

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.

Verrekijkers, een korte toelichting 

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten verrekijkers verkrijgbaar, dat het moeilijk kiezen is. Het is daarom fijn om te weten voor welk doeleinde U de verrekijker precies gaat gebruiken. Wilt U bijvoorbeeld graag dieren spotten in het bos, een artiest van dichtbij zien op een evenement of de sterrenhemel bekijken? Enige kennis over de specificaties helpt U verder bij het aanschaffen van het juiste exemplaar. Zeker bij dit product geldt dat een duurdere aankoop gegarandeerd staat voor duurzaamheid en kwalitatief hoogwaardigere onderdelen. VerrekijkerGigant biedt een breed assortiment, waaronder de topmerken Byomic, Konus, Kowa, Optisan, Outdoor club en Vortex. 

De eigenschappen van een verrekijker

In de omschrijving worden, naast de merknaam, ook vaak een aantal specificaties vermeld, zoals de vergroting, de objectiefdiameter en het type. Veel verrekijkers zijn ontworpen voor speciaal gebruik. Let bijvoorbeeld op technische aspecten zoals waterdichtheid, beeldstabiliteit of een ingebouwde afstandsmeter. Een nachtkijker is altijd uitgerust met een infrarode lamp. De hedendaagse kijkers zijn binoculair, dat betekent dat het uit twee kijkhelften bestaat. Een voor ieder oog. Een monuculair kijker heeft slechts een kijkkoker, zoals een spotting scoop, een richtkijker of een telescoop

Welk type, porro of dakkant? verrekijker

Binnen de groep binoculair zijn er twee typen kijkers op de markt. Beide typen bieden een goed kijkresultaat, maar verschillen op bepaalde punten. Kies voor het type dat het meest geschikt is voor uw doeleinde.

Porro

De Porroverrekijker maakt gebruik van een primasysteem dat de lichtinval via het objectief volgens een zogeheten N-hoek naar het oculair stuurt. De totale behuizing valt hierdoor groter uit dan die van het type dakkant. Het type Porro heeft door het toegepaste primasysteem weinig verlies van lichtinval. Over het algemeen is de constructie van dit type eenvoudiger en daardoor goedkoper.

Dakkant

Bij de Dakantverrekijker worden het objectief, de speciale prisma en het oculair in iedere kijkkoker op een rechte lijn geplaatst. Dit betekent dat de verrekijker geen knik bevat en dus compacter en slanker gemaakt kan worden. De vormgeving maakt het ideaal om mee te nemen en handig op te bergen. De lichtinval is iets kleiner. Een betere lens vervangt dit gebrek. Het speciale prisma is moeilijker te construeren en dus duurder.

De vergroting

Deze specificatie duidt op het aantal keer dat het object dichterbij lijkt te zijn dan bekeken met het blote oog. Het klinkt logisch om te kiezen voor een zo groot mogelijke vergroting. Dit is echter niet altijd wenselijk. Een kijker met een zeer grote vergroting heeft namelijk ook een hoge beeldinstabiliteit. Voor een duidelijke waarneming is een statief vereist. Ook is er vaak sprake van een kleiner kijkveld, waardoor objecten moeilijker te volgen zijn. Kies voor een lage vergroting, 4x -6x, voor sportevenementen en concerten, een medium vergroting, 7x – 10x, voor universeel gebruik, jacht en veldsport en een hoge vergroting,10x >, voor astronomie of voorwerpen op verre afstand.

De objectiefdiameter van de verrekijker

Het objectief de voorste lens en een belangrijk onderdeel voor de helderheid van uw beeld. Hoe groter de doorsnede, hoe meer licht het doorlaat. Een lens met een diameter van 35mm geeft bijvoorbeeld 3x zoveel licht door dan een 20mm objectief. Meer lichtinval maakt het mogelijk om beter te kijken in schaduwrijke gebieden en in het schemerdonker. Tijdens een safari op vakantie of voor vogels spotten in het bos bijvoorbeeld, kan een grote objectiefdiameter, zoals 32mm of 42mm dus zeer wenselijk zijn.

Verrekijker met zoomoculair?

Sommige kijkers zijn uitgerust met een zoomoculair, dat het mogelijk maakt om eenvoudig te wisselen tussen vergrotingsfactoren. Een voorbeeld: bij vogels spotten wilt u graag een exemplaar op 10 meter afstand en vlak daarna een op 80 meter afstand bekijken, dan kunt U met een zoomoculair eenvoudig en snel inzoomen op beiden. Gebruikt u de zoomoculair vaak voor een hoge vergroting dan is gebruik van een statief aan te raden. Zo behoudt U altijd een scherp beeld.

Hopelijk heeft bovenstaande informatie u beter inzicht gegeven in de wereld van verrekijkers. Vergelijk de diverse typen en merken op onze website en U vindt gegarandeerd een exemplaar geschikt voor uw toepassing.