Vogels kijken met verrekijker

Vogels spotten is voor velen al jaren een geliefde hobby. Wilt u de prachtige vogels ook graag in hun natuurlijke omgeving bekijken? Dan is een geschikte verrekijker een onmisbaar attribuut. Verrekijkers zijn er in allerlei formaten en prijsklassen. Welke verrekijker is het meest geschikt voor vogels spotten? Hieronder zetten we een aantal aspecten op een rij en worden enkele modellen ter voorbeeld vermeld.


De vergroting
U kunt de vogels meestal niet op dichte afstand benaderen. Daarom is een behoorlijke vergrotingsfactor noodzakelijk om de vogel in detail te kunnen waarnemen. Ga daarom voor een verrekijker met een vergroting tussen 7x en 10x. Dit betekent dat u de vogel 7 tot 10 keer dichterbij brengt. Hoe hoger het vergrotingsgetal, hoe zwaarder de verrekijker en hoe lastiger het is om de verrekijker in vrije hand stabiel te houden.

De objectiefdiameter
In combinatie met de vergroting is ook het objectief belangrijk voor een correcte waarneming van de vogels. Hoe groter de objectdiameter, hoe meer licht er wordt doorgelaten, waardoor de kleuren en details van de vogel helderder worden weergegeven. Zeker voor vogels spotten in schemerlicht of een schaduwrijke omgeving is een groter objectief, bij voorkeur 32mm tot 42mm, aan te raden. 

Gewicht
Afhankelijk van uw voorkeur voor flexibiliteit in mobiliteit kan het gewicht van verrekijker van invloed zijn. Een minder zwaar exemplaar is hanteerbaarder en gemakkelijk in een tas mee te nemen. Gaat u voor een zwaardere verrekijker of monokijker, dan is een statief onmisbaar. Dit brengt meer gewicht met zich mee en zorgt ervoor dat u zich niet snel en eenvoudig kunt verplaatsen.
 
vogels spotten

Naast bovengenoemde zijn er nog aspecten als speciale coatings, waterdichtheid en de kwaliteit van de lenzen die zorgen voor prijs- en kwaliteitverschil. Uw uiteindelijke verrekijkerkeuze hangt af van de omstandigheden waarbij u de natuur intrekt en uiteraard uw budget.

Geschikte en hanteerbare modellen voor vogels spotten zijn bijvoorbeeld:

- Optisan, OH PRO-PC: 10x32, waterdicht, BaK4 lensglas, phase-coating, gewicht 552 gram
- Barr & Stroud Sahara 10x32: 10x32, BaK4 lensglas, multi coated, gewicht 543 gram
- Vortex Crossfire II 10×42, waterdicht, BaK4, Dakant prisma's, full multi coated, 561 gram
- Kowa SV42 10×42, waterdicht, Bak4, stikstof gevuld, full multi-coating, 670 gram