Tegenwoordig is het bekijken van de sterrenhemel niet langer een exclusieve activiteit voor organisaties als NASA. Particulieren raken ook meer en meer geïnteresseerd in wat het universum te bieden heeft en willen een telescoop kopen. Er zijn allerlei modellen in uiteenlopende prijsklassen op de markt. Hieronder volgt een korte uitleg over de soorten telescopen, ook wel bekend als sterrenkijkers, en een toelichting op een aantal veelgebruikte termen. 


Soorten telescopen

Een telescoop is een monoculaire kijker dat voorzien is van een prisma en u dus voor slechts een oog houdt. Dit type verrekijker heeft een zeer sterke vergroting, noodzakelijk om objecten op verre afstand te kunnen waarnemen. Afhankelijk van het soort sterrenkijker varieert de vergrotingsfactor van 30 tot wel 450x. Er zijn drie typen telescopen:
- De refractor telescoop die het licht ontvangt via lenzen (Lenzen telescoop)
- De reflector telescoop die gebruik maakt van speciale spiegels (Spiegel telescoop)
- De catadioptric telescoop die beide systemen combineert (Maksutov telescoop)
 
 
soorten telescopen
Spiegeltelescoop versus lenzentelescoop

Wat zijn de belangrijkste verschillen? Een sterrenkijker die gebruikt maakt van spiegels kan met eenzelfde lengte een veel hogere vergrotingsfactor behalen. Voordeel is dat de telescoop relatief kort en minder zwaar blijft. Het spiegelsysteem geeft over het algemeen ook een veel grotere lichtopbrengst. Nadeel van een spiegeltelescoop is het feit dat het beeld op de kop wordt geprojecteerd. Dit is op te lossen door een omkeerprisma te plaatsen, wat wel ten koste gaat van de lichtopbrengst.

Toelichting veelgebruikte termen

Uittredepupil
De uittredepupil is een cirkel die te zien is in de oculairlenzen als de verrekijker op ongeveer 30cm afstand wordt gehouden. Is de uittredepupil perfect rond, dan duidt dit op kwalitatieve lenzen. De uittredepupil wordt vaak weergegeven in een getal en is te berekenen door de diameter van de objectieflens te delen door de vergroting. Hoe hoger het getal, des te meer lichtinval.

Lichtsterkte
Met de lichtsterkte wordt verwezen naar de hoeveelheid licht dat de kijker doorlaat. Hoe hoger de lichtsterkte, des te helderder en scherper het beeld. De lichtsterkte is het kwadraat van de uittredepupil. Is de uittredepupil 5, dan is de lichtsterkte dus 25.

Barlowlens
Dit is een speciale lens dat tussen het oculair en de telescoop geplaatst kan worden. De extra lens creëert een verlengde brandpuntsafstand, waardoor de vergroting van het oculair verdubbelt.

View finder
Deze wordt in combinatie met een telescoop gebruikt om exact te kunnen richten op een bepaalde ster of planeet die u wilt waarnemen. Een view finder werkt op dezelfde manier als het vizier op een geweer. 

Dauwkap
Een dauwkap is een accessoire voor de sterrenkijker dat de optische elementen bij het observeren tijdens een koude nacht beschermt tegen condensvorming.

Topmerken als Konus en Byomic bieden een breed assortiment aan sterrenkijkers. Er zijn zelfs speciale telescopen voor kinderen verkrijgbaar.

Bezoek de Categorie: Telescopen