De getallen van de verrekijker

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe verrekijker, staan hier altijd twee getallen bij. Tussen deze twee getallen staat een x. Je hebt dan bijvoorbeeld 10x26. Het eerste getal, in dit geval dus de 10, staat voor de vergroting van de verrekijker. Hetgeen waar je naar kijkt, wordt door de kijker dus tien keer vergroot. Het tweede getal van de verrekijker, in dit voorbeeld dus 26, staat voor het aantal millimeters in de diameter van de lens. De lensdiameter is dus 26 millimeter in dit geval. Het is dus erg belangrijk dat je van tevoren bedenkt waar je de verrekijker voor wilt gebruiken, want voor elk doel heb je een verschillende verrekijker nodig. Hierbij zijn de getallen die bij de kijker horen, een indicatie voor het toestel dat jij nodig hebt.

Wil je bijvoorbeeld de verrekijker gebruiken om vogels te spotten? Dan zou een toestel dat het beeld 8 keer vergroot goed zijn voor jou. Het is dan namelijk nog goed genoeg om de vogel te kunnen volgen wanneer hij vliegt. Hoe meer het beeld vergroot is, hoe lastiger dit wordt. Als je op jacht gaat of op safari gaat, wordt meestal een verrekijker aangeraden die het beeld tien keer vergroot. Daarnaast heb je ook nog een spotting scope. Deze hebben een veel hogere vergroting dan een verrekijker waardoor ze geschikt zijn om objecten van heel dichtbij te observeren.

De lensdiameter van de verrekijker

Het tweede getal van de verrekijker is dus de lensdiameter van de voorste lenzen. Deze worden ook wel de objectieven genoemd. Het is eigenlijk heel simpel: hoe groter de diameter is, hoe groter de lens natuurlijk ook is en hoe meer licht er doorheen komt. Hier meer licht er door de lens heen komt, hoe meer details je kunt zien. Het is erg fijn om een grote diameter te hebben wanneer je de verrekijker wilt gebruiken om momenten dat het nog niet heel erg licht is buiten, bijvoorbeeld bij zonsopgang of zonsondergang. Het nadeel van een grote diameter is dat de verrekijker een stuk groter en daarmee ook zwaarder wordt. Hierdoor is hij ook minder makkelijk om mee te nemen en dat is niet erg handig wanneer je de verrekijker wilt gebruiken op safari of op jacht.

Twee soorten verrekijkers

Daarnaast zijn er ook nog twee verschillende soorten verrekijkers waar je uit kunt kiezen, namelijk binoculairs en monoculairs. Het verschil tussen deze twee wordt uitgelegd in de naam. Bi betekent namelijk twee oculairs, en mono betekent één oculair. De binoculaire verrekijker is het model dat we het vaakste zien, die waar je met twee ogen doorheen kunt kijken. De monoculaire verrekijker is dan dus een model waar je maar met één oog doorheen kunt kijken. Deze komen het minst vaak voor. De binoculairs kun je weer onderverdelen in twee verschillende soorten, namelijk de dakkant en de porro.

De porro-verrekijker

De porro-verrekijker is het model dat over het algemeen groter is. Het licht gaat bij een porro-verrekijker namelijk via een N-vormige knik door de verrekijker, waardoor hij ook breder van vorm is. Het nadeel hiervan is dat hij daardoor ook minder compact is zodat hij minder gemakkelijk is om mee te nemen. Daarnaast is hij groter en ook zwaarder dan een dakkant-verrekijker. De porro-verrekijker heeft echter ook een voordeel, namelijk dat hij gemakkelijker is om te maken waardoor hij ook een stuk goedkoper is. Het zicht biedt daarnaast heel veel diepte, wat natuurlijk erg fijn is bij een verrekijker.

De dakkant-verrekijker

Daarnaast heb je dus ook nog de dakkant-verrekijker. Hierbij kan het licht recht door de verrekijker, waardoor hij smaller is en dus ook compacter. Hierdoor is een dakkant-verrekijker gemakkelijker om mee te nemen, is hij vaak ook een stuk lichter en biedt hij ook nog eens het meeste comfort. Deze dakkant-verrekijkers zijn echter wel een stuk moeilijker om te maken, waardoor hij vaak ook hoger van prijs is.

Verrekijkers voor mensen met een bril

Het kijken door een verrekijker wordt een stuk lastiger wanneer je een bril op je neus hebt. Je kunt dan namelijk niet zo goed met je oog dichtbij de lens komen. De oogafstand van een verrekijker is daarom iets waar je goed op moet letten wanneer je een nieuwe verrekijker gaat kopen als je een bril draagt. Deze oogafstand wordt ook wel eye relief genoemd. Dit is niet de afstand tussen je ogen, wat veel mensen wel denken, maar dit is de afstand tussen de plek waar je ogen het beeld maken en de lenzen van je verrekijker. Als je als brildrager een comfortabel zicht wilt hebben, wordt het aangeraden om voor een verrekijker te kiezen die een oogafstand van minstens 15 millimeter heeft. Als het kan, kun je er natuurlijk ook nog voor kiezen om je bril helemaal af te zetten. Je moet dan wel een speciale verrekijker hebben met een omklapbare of uitdraaibare oogschelp zodat je de oogafstand van je verrekijker zelf aan kunt passen. De kijker van je toestel corrigeert dan jouw oogafwijking door zelf scherp te stellen.