De richtkijker is, zoals de benaming al aangeeft, een kijker die u helpt met het richten op een object. Het is bij het beoefenen van de jacht- of schietsport een onmisbaar attribuut. Een richtkijker kopen is niet eenvoudig als u geen kennis heeft van het bijbehorende jargon. Lees hier meer over de soorten richtkijkers. Ook worden de meest gebruikte termen kort toegelicht.


Voor welk doeleinde
beste richtkijker
Allereerst is het belangrijk dat de richtkijker is afgestemd op het juiste doeleinde. Zo is er de drijfjacht. Richtkijkers met een kleinere vergroting zijn hiervoor het meest geschikt vanwege de vereiste reactiesnelheid op een snel bewegend object. Tijdens de drukjacht gaat het om het beschieten van een gespot dier op grotere afstand. Hiervoor is een richtkijker met variabele vergroting wenselijk. Bij de schietsport hangt de keuze af van de soort schietactiviteit en de persoonlijke wensen van de gebruiker.

Het belangrijkste onderdeel van een richtkijker is het dradenkruis. In relatie tot dit onderdeel zijn er diverse termen die vaak genoemd worden. Hieronder vindt u er een aantal voorzien van een korte uitleg.

Het dradenkruis

Het dradenkruis is het ronde element dat zich bovenop de richtkijker bevindt. Binnen het element bevinden zich een horizontale- en een verticale lijn die elkaar exact in het midden kruisen, vandaar de benaming dradenkruis. Let bij een richtkijker kopen op de dikte van de lijnen. Dikkere lijnen zijn beter zichtbaar, handig bij een complexe achtergrond als een bos, maar missen de precisie van de dunne lijnen. Het duplex dradenkruis combineert de voordelen van beide lijnsoorten. 
 


Kruis met Mil Dots

Sommige richtkijkers zijn voorzien van een dradenkruis waarbij de lijnen onderbroken zijn door bolletjes of streepjes. Ze staan zo uit elkaar dat u steeds met een milli-radicaal corrigeert. Wijzigt u de richting met een mil dot op een afstand van 100m, dan komt dit dus overeen met correctie van 10cm op uw object.


Kruis met Red Dot systeem

Kiest u voor een richtkijker met een dradenkruis dat gebruik maakt van een red dot systeem, dan helpt een centrale rode punt bij het richten. U hoeft er nu alleen maar voor te zorgen dat de rode punt op uw doel zit. Duurdere modellen met het red dot systeem zijn bovendien parallaxvrij. Dit betekent dat u ook secuur schiet bij scheef kijken.

Het gezichtsveld

Het gezichtsveld staat ook vaak vermeld als de afkorting FOV (Field-of-View). Deze term verwijst naar de breedte van het daadwerkelijk waargenomen beeld door de richtkijker, meestal aangegeven in graden of de breedte op een bepaalde afstand. Hier geldt hoe breder de FOV, hoe makkelijker het is om uw object te spotten.
 

Narichten

Zeker bij het schieten op grote afstand is nauwkeurigheid belangrijk. De kleinste beweging van de richtkijker kan een grote schietafwijking tot gevolg hebben. Kiest u voor een kijker met de optie narichten, dan is dit voortaan verleden tijd. Narichten zorgt ervoor dat u na het afdrukken van het schot de schiethouding aanhoudt. De natuurlijke reflexbeweging van het lichaam wordt hiermee voorkomen.


De afkorting AO

AO staat voor de Engelse term ‘Adjustable Objective’ en betekent verstelbare lens. Bij een richtkijker met AO kunt u het brandpunt van de lens verstellen, zodat de kijker op verschillende afstanden scherpgesteld staat. De nauwkeurigheid hangt af van de vergrotingsfactor van de kijker en de kwaliteit van de lenzen.

Onder andere de topmerken Konus en Vortex bieden kwalitatief hoogwaardige richtkijkers in allerlei prijscategorieën.

Bezoek de Categorie: Richtkijkers