Beweeg de twee oculairen uit elkaar of naar elkaar toe, zodat de twee beelden perfect in elkaar overgaan, het waargenomen beeld moet perfect zijn. Daarna stel je de dioptrie af voor brillenkijkers. (3 ) en stel je scherp ( 1 )

Correctie

Dioptrie

Voor het

oog

- De kwaliteit van een verrekijker:

Het optische systeem van verrekijkers bestaat uit lenzen van glas of composietlenzen (kunststof van hoge kwaliteit zoals in een bril). Het ED-glas met lage dispersie maakt het gemakkelijker om problemen ten gevolge van chromatische aberratie te verhelpen. Het aantal lijnen per millimeter van de glasdichtheid en het contrast zijn andere factoren.

Bak4 of BK7 prisma's; De prisma's van sommige verrekijkers zijn gemaakt van hoogwaardig Bak4 glas, wat bijdraagt aan een optimaal contrast en een hoge beelddefinitie. Dit zijn kroonglazen prisma's die goede prisma's zijn. (BK7), maar een veel betere kwaliteit wordt verkregen met barium (BAK4). Bovendien worden de lenzen en prisma's van sommige verrekijkers behandeld met het EBC-procedé (Electron Beam Coating).

Dit procedé garandeert een totale lichttransmissie-index van 95% over het gehele zichtbare spectrum. Om deze waarde echt te kunnen waarderen, is het belangrijk te weten dat de huidige verrekijkers zelden in de buurt komen. Bovendien verhoogt deze coating de zoutbestendigheid aanzienlijk. Deze EBC-coating bestaat uit dertien lagen zirkoniumoxide die bij 2700°C door een elektronenbundel in een vacuümkamer zijn verdampt. Een van de beste behandelingen op de markt voor het verminderen van strooilicht en het verbeteren van de beeldhelderheid. De behandeling vermindert het verlies aan helderheid en zorgt voor heldere en gedetailleerde beelden.

Meerlaagse behandeling of coating

Een andere zeer belangrijke factor bij de beoordeling van de kwaliteit van verrekijkers is de lichttransmissie van de lenzen en prisma's. Dit is grotendeels afhankelijk van de coating, die, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, niet alleen ter bescherming dient. Het is ontworpen om reflecties te verminderen en de lichttransmissie te verhogen. De lenzen van alle goede verrekijkers zijn gecoat, maar ze verschillen in de kwaliteit van de coating.

- Gezichtsveld:

Het gezichtsveld is het deel van het onderwerp dat door de verrekijker zichtbaar is. De grootte van het gezichtsveld hangt af van de vergroting en de afstand van het onderwerp en van de groothoekkwaliteit van de verrekijker. Hoe hoger de vergroting, hoe smaller het gezichtsveld. Het gezichtsveld wordt uitgedrukt in meters (het voorwerp bevindt zich op 1000 m afstand) of in graden. Bij zevenvoudige vergroting is de hoek 7,1° en op 1000 m kan men 124 meter ver zien. Er zijn echter ook verrekijkers met een groter gezichtsveld (in dit geval >50°), die meer "groothoek" zijn en daardoor comfortabeler en natuurlijker om naar te kijken. Sommige 7 x 50 verrekijkers, bijvoorbeeld, openen tot 7,30° en u kunt 131 meter zien op duizend meter. Uw gezichtsveld is dus beter. Dit is zeer belangrijk voor toepassingen op zee.

- Vergroting

Dit wordt aangegeven door het eerste cijfer dat een verrekijker kenmerkt. Bijvoorbeeld: met een 7x50 verrekijker lijkt een onderwerp dat zich op 700 m bevindt, zich op 100 m te bevinden. Hij is dus zeven keer dichterbij dan zonder verrekijker. Een vergroting van 8 of minder maakt een langdurig gebruik zonder vermoeidheid mogelijk voor het observeren van grote oppervlakken die moeten worden bewaakt, het beeld zal scherp zijn en niet trillen. Een vergroting tussen 9 en 12 maal is ideaal voor wildobservatie en identificatie; voor langdurig gebruik moet een steun worden genomen. Met een vergroting van 16 of meer kunnen kleine vogels worden geobserveerd; een steun is absoluut noodzakelijk om trillen te voorkomen.

vergroting

- Dioptrie aanpassing:

 Voor mensen die niet in beide ogen hetzelfde gezichtsvermogen hebben, is het mogelijk een dioptriecorrectie uit te voeren. Dit gebeurt door te richten op een voorwerp op een gemiddelde afstand, scherp te stellen en vervolgens aan het dioptriestelwieltje te draaien. De afstelling is goed als je voor beide ogen hetzelfde resultaat hebt. Voor dit doel is een verrekijker persoonlijk. Jouw mening is niet die van iemand anders.

- Waarom zie ik dubbel in een verrekijker?

Als u bijvoorbeeld wordt geraakt door een val of door langdurige trillingen in de kofferbak van uw auto, kunnen de interne prisma's lichtjes bewegen. Het resultaat is dat je een "dubbel zicht" krijgt: de beelden van de twee ogen vallen niet meer samen!