welke spotting scopes?Een spotting scope is een draagbare telescoop die is ontworpen voor het observeren van de natuur. Het is een opmerkelijk instrument dat geliefd is bij vele vogelspotters, jagers, schutters en natuurobserveerders. Met een scope kunt u over grote afstanden kijken en details waarnemen die bijna niet te zien zijn met een verrekijker. In dit artikel vindt u de belangrijke kenmerken waarop u op moet letten bij het kopen van een spotting scope.

Moet ik een verrekijker, spotting scope of telescoop kopen?

Als u nog maar net bent begonnen met vogels kijken of jagen dan werken verrekijkers waarschijnlijk het beste. Verrekijkers zijn compacter, draagbaar en intuïtief te gebruiken. Ze zijn ook gemakkelijk om mee te nemen op reizen. Als u serieuzer wordt in uw buitenactiviteit, dan zult u vroeg of laat een spotting scope en een statief willen gebruiken. Bij het vogels kijken, zal de hoge vergrotingsfactor en betere stabiliteit ervoor zorgen dat u meer details van de vogel kunt zien dan dat u dat kunt met een verrekijker. Jagers gebruiken ze om wilde dieren te spotten, te volgen en te identificeren, terwijl schutters ze gebruiken om te scoren. Telescopen zijn ontworpen voor de astronomie en het bekijken van de sterrenhemel. Spotting scopes daarentegen zijn ook ontworpen om objecten op het land te bekijken. Een spotting scope kan ook geweldig werken bij het bekijken van boten in de baai, of simpelweg bij het bekijken van objecten vanaf een grote afstand.

Wat betekenen de nummers?

verschil in vergroting scope Een spotting scope naam wordt altijd weergegeven samen met twee getallenparen. Bijvoorbeeld 20-60x60. Het eerste getallenpaar verwijst naar de vergrotingsfactor. 20-60x bijvoorbeeld betekent dat de scope variërend tussen 20x en 60x kan inzoomen. Het tweede getal verwijst naar de diameter van de objectief lens. Een spotting scope heeft normaal gesproken een lens tussen de 50 en 80mm.

Wat is de beste vergrotingsfactor?

De meeste spotting scopes hebben een variabele zoomfunctie, bijvoorbeeld 15-45x of 20-60x. Dit betekent dat je de vergrotingsfactor handmatig kunt aanpassen tijdens het gebruik - net als bij een camera. Over het algemeen heeft een spotting scope een maximale vergrotingsfactor van 15x tot 60x. Hoe hoger de vergrotingsfactor, des te meer details u zult waarnemen. Onthoud dat u altijd de mogelijkheid hebt om uit te zoomen, indien nodig.

Wat is de ideale lensgrootte?

lens groteU moet simpelweg kiezen of u de voorkeur geeft aan een betere beeldkwaliteit of een kleinere, lichtere spotting scope. Een spotting scope met een grotere lens (60mm tot 80mm) is in staat om meer licht op te vangen dan een kleinere 50mm spotting scope. Dit betekent dat het beeld dat u ziet lichter en duidelijker zal zijn. Bovendien zult u van een breder gezichtsveld genieten. Aan de andere kant betekent een grotere lens ook een grotere en zwaardere spotting scope. Grotere spotting scopes zijn ook duurder.

Voor dat u een spotting scope aanschaft , bedenk dan eerst waarvoor u de spotting scope het meest zult gebruiken. Als u normaal gesproken verblijft op een vaste locatie voor een lange periode of u geen zorgen hoeft te maken over extra gewicht, ga dan voor een 80mm scope (als u het u kunt veroorloven natuurlijk). Als u de voorkeur geeft aan lichtere bepakking en meer bewegelijkheid, dan zal een 50 tot 60mm scope beter bij u passen. Sommige 50mm scopes kunnen zelfs worden gebruikt zonder statief, indien nodig.

Moet ik voor een gehoekte of rechte spotting scope kiezen?

De meeste scopes bieden twee standaard design opties: een gehoekt oogstuk of een rechte. Met een gehoekte spotting scope zult u neerkijken op het oogstuk, terwijl u met een rechte scope simpelweg recht vooruit kijkt. Beide soorten hebben zo hun voor- en nadelen. Alhoewel we normaal gesproken de gehoekte versie aanbevelen, is het nog steeds een kwestie van persoonlijke voorkeur. Bij het vogels kijken zijn de gehoekte spotting scopes populairder dan de rechte scopes vanwege de volgende redenen:

– Ze zijn makkelijker te gebruiken gedurende een langere periode.

– Ze zijn handiger bij het delen met andere observeerders. Als u een gehoekte spotting scope op een bepaalde hoogte instelt, zullen de meeste mensen nog steeds in staat zijn om door het oogstuk te kijken zonder de positie van de scope aan te hoeven passen.

– Een gehoekte scope stelt u in staat om hemelwaarts naar een vogel in een boom, opstijgende arenden, bergen of de maan te kijken. Ze hebben een aanpassing die het mogelijk maakt om het lichaam van de scope te roteren om het oogstuk aan de zij- of onderkant te positioneren. Deze functie stelt u in staat om de hoogte van uw scope te verhogen en het lichaam te roteren zodat je een heuvel van bovenaf kunt bekijken of over een hoge vegetatie kunt kijken.

gehoektrecht 

In sommige gevallen heeft een rechte scope de voorkeur. Deze zijn gemakkelijker te gebruiken omdat als u de scope ergens op richt dat ook direct het beeld is wat u ziet. Een rechte scope is makkelijker te bevestigen op een autoraam en past beter bij de beperkte hoogte van een voertuig. Een rechte scope is bovendien handig voor een jager die liggend op de grond naar het wild kijkt. Het zorgt voor een rechte "richt en schiet" afstemming en maakt het mogelijk om u hoofd laag te houden tijdens het waarnemen van wilde dieren. 

Welke andere functies moet u in overweging nemen?

Spotting scopes worden vaak gebruikt in extreme weersomstandigheden en daarom zijn kenmerken zoals mist- en waterbestendig wenselijk. Veel verkopers zeggen dat ze waterbestendige scopes hebben, maar deze zijn alleen beschermd tegen water. Dit verzekert je nog niet dat je spotting scope beschermd zal zijn tegen alle soorten water en vochtigheid en dat u scope niet zal beslaan. Dit betekent wel dat de binnenkant van u scope bescherming zal hebben tegen corrosie, wat een toegevoegd voordeel is als u de scope vaak dicht bij de oceaan gebruikt.

Een andere functie waar u op moet letten is een lange oogafstand. In algemeen Nederlands betekent dit dat u in staat bent om u oog verder van u oogstuk te houden en nog steeds een duidelijk beeld waar zult nemen. Dit is belangrijk als u een bril of zonnebril op hebt tijdens het gebruik van de spotting scope. De meeste middelmatige- tot hoogwaardige scopes hebben een lang genoeg oogstuk voor alle gebruikers.

Heb ik een statief nodig voor mijn scope?

Kort gezegd: Ja. Spotting scopes maken gebruik van hoge vergrotingsfactors en moeten dus gestabiliseerd worden om het schudden van het beeld te voorkomen. Alhoewel sommige kleinere modellen gebruikt kunnen worden zonder statief, bent u nog steeds beter af met een statief. U kunt de spotting scope ook bevestigen op een tafel, standaard of ieder ander platform. Een statief zal u zeker in staat stellen om van u scopes volledige potentieel te genieten. Al onze spotting scopes worden geleverd met een standaard statiefbevestiging, die gebruikt kan worden door bijna elk statief op de markt.

Welk statief moet ik aanschaffen?

statief scopeSommige spotting scopes hebben al een statief meegeleverd in de doos. Andere komen als een spotting scope + statief uitrusting. Lees de productbeschrijving grondig door, om erachter te komen of een statief inbegrepen is. Zo niet, kun je soms je spotting scope gebruiken in combinatie met een standaard camerastatief. Als u een grotere spotting scope kiest (60 tot 100mm) hebben wij er ook geselecteerde statieven en steunen voor. Deze zijn iets duurder dan de standaard camerastatief. Ze zijn van betere kwaliteit en specifiek ontworpen om verrekijkers en spotting scopes te dragen. Als u een grote of zware spotting scope koopt, raden wij u zeker aan om een goed statief erbij te nemen.

Hoe beschouw ik beeldkwaliteit tegenover prijs?

Wanneer u hebt besloten om een gehoekte of rechte versie te nemen en of u voorkeur uitgaat naar een kleine of grote spotting scope, is het kijken naar de beeldkwaliteit de volgende stap. Sommige modellen zullen u zeker voorzien van een beter en lichter beeld dan anderen. De beeldkwaliteit hangt af van de grootte van de objectieflens, de gebruikte optica en de coating op de lenzen. Hoogwaardigere modellen zullen volledige multi-coated lenzen hebben die het mogelijk maken om meer licht op te vangen. Heeft u na het lezen van dit artikel nog verder vragen, neem dan zeker contact op met onze klantenservice. Wij helpen u graag verder met het maken van de beste keuzen voor u.

Bezoek de Categorie: Spotting scopes