Dit is bijvoorbeeld wanneer het schemert. Om iets te kunnen zien in de schemering, moet een verrekijker minstens een schemergetal van 15 hebben. Als dit getal lager is dan 15, dan is de verrekijker bijna alleen maar geschikt wanneer er genoeg daglicht is. Het is dan uiteraard ook zo dat hoe hoger het schemergetal is, hoe beter de verrekijker in de donker kan functioneren.

Wanneer je dus een nieuwe verrekijker uit gaat zoeken, is het belangrijk dat je bij jezelf nagaat op welk tijdstip van de dag je deze gaat gebruiken en wanneer in het jaar. Als je dit bijvoorbeeld alleen maar in goede weersomstandigheden doet, dan zal het schemergetal minder van belang zijn en hoeft deze dus ook niet heel hoog te zijn. Vogels zijn echter het meest actief tijdens de zonsopkomst, dus een fervent vogelspotter zal waarschijnlijk een verrekijker nodig hebben met een hoog schemergetal. Dit geldt ook voor mensen die een verrekijker willen kopen voor hun safari. De dieren die je tegen zult komen, zijn meestal ‘s avonds laat of ‘s ochtends vroeg het meest actief omdat het dan minder heet is. Als je in deze schemertijden dus goed dieren wil kunnen zien, dan is het verstandig om te kiezen voor een verrekijker met een hoog schemergetal.

Als het schemergetal niet benoemd wordt bij de verrekijker, dan kun je dit ook zelf uitrekenen. Het is namelijk een heel gemakkelijk sommetje. Je moet de vergroting vermenigvuldigen met de lensdiameter en van deze uitkomst moet je de wortel trekken. Als je dus een verrekijker hebt van 8x42, dan vermenigvuldig je deze getallen eerst. De uitkomst hiervan is 336 en dan trek je daar de wortel van. Dit is 18,33. Je weet dan dat deze verrekijker geschikt is om te gebruiken wanneer het niet volop licht is buiten, omdat dit getal hoger ligt dan 15.