verrekijkers voor bij het jagenElk soort van jagen vereist het gebruik van een goede verrekijker. Sommige zouden zelfs beweren dat ze net zo essentieel zijn als een jagers geweer. Jagers hebben verrekijkers nodig om de omgeving te observeren en dichter bij potentiële doelwitten te komen. Een rol hierbij speelt bijvoorbeeld het determineren van soort, hun sekse, het beoordelen van het bereik of simpelweg een beter zicht krijgen op het doelwit. De beste verrekijker voor bij het jagen kopen? Hier onder leest u welke factoren van belang zijn.

De beste Lensgrootte

De beste tijden om te gaan jagen zijn in de vroege ochtend of laat op de avond. Dat betekent dat u als jager een verrekijker nodig heeft die het beeld voor u zo licht mogelijk maakt. Met grotere lenzen zijn de verrekijkers in staat om meer licht op te vangen in donkere omstandigheden. Natuurlijk zijn er andere factoren die ervoor zorgen dat de verrekijkers meer licht aan u ogen kunnen overdragen, zoals de wijze waarop de lenzen zijn gemaakt, de coating van de lenzen en de prisma's. Het minpunt van het hebben van grotere lenzen is dat ze zwaarder zijn en ook duurder. Dus je zult moet kiezen tussen wel of geen grote, medium of kleine lenzen, lettend op u persoonlijke voorkeur.

De meerderheid van de standaard verrekijkers zal een objectieflens bezitten met een diameter van 42mm. De kleinere maten hebben normaal gesproken diameters variërend tussen de 20 en 26mm. Verrekijkers met 30-32mm objectieflenzen stijgen ook in populariteit. Deze verrekijkers zijn makkelijk te dragen en in staat om veel licht op te vangen. Over het algemeen, gebaseerd op onze ervaringen, zijn verrekijkers met een lens diameter van 42mm de favoriet van de meeste jagers.

 

Vergrotingsfactor en Gezichtsveld (FOV)

De meeste mensen gaan ervan uit dat verrekijkers met een hoge vergrotingsfactor ook automatisch een geweldige aankoop zijn. Echter is dit niet het geval met jacht verrekijkers.

Een grotere vergrotingsfactor maakt het moeilijker om het beeld te stabiliseren. Wanneer u een verrekijker met een hoge vergrotingsfactor vasthoudt, zal zelfs de kleinste beweging resulteren in een onduidelijk en bewegend beeld. Hierbij komt nog dat een grotere vergrotingsfactor u gezichtsveld veel smaller maakt. Een kleiner gezichtsveld betekent dat het moeilijker wordt om wilde dieren te spotten die zich vlak voor u bevinden, vooral de snelle dieren. Daarentegen zal een breed gezichtsveld u de mogelijkheid geven om een grotere hoeveelheid grond te verkennen.

Er kan dus gezegd worden dat bij het kiezen van de beste vergrotingsfactor rekening gehouden moet worden met het terrein dat je het meest gebruikt. Als je voornamelijk jaagt in het bos, kies dan een verrekijker met een lage vergrotingsfactor. Dit betekent dat je een verrekijker nodig hebt met een breed gezichtsveld. Deze moet in staat zijn om voldoende licht op te vangen. Mogelijk zou een 8x42 verrekijker passen bij de situatie. Je zou ook kunnen kiezen voor een kleinere verrekijker zoals een van 8x30 of 8x32.

 

gezichtsveld

 

Beste verrekijker voor open gebieden / bergachtige gebieden

Als u vaak jaagt in open gebieden of bergachtige gebieden, zult u de wilde dieren moeten bekijken van een grote afstand. Dit betekent dat u een grotere vergrotingsfactor nodig zult hebben u kiest dan het best voor een verrekijker met een vergroting van minimaal 10x of zelfs 12x.

Zowel Mist- Als Waterbestendig

Wanneer u zich in de wildernis bevindt , zult u allerlei soorten weersomstandigheden ondervinden. Dit betekent dat u verrekijker mist- en waterbestendig moet zijn, wat het ook makkelijker zal maken om buiten te zijn gedurende deze bepaalde omstandigheden. Een verzegelde verrekijker zal vocht, stof en andere eigenaardigheden buitensuiten.Mistbestendige verrekijkers zijn gevuld met argon- of stikstofgas om mist in de verrekijker te voorkomen dat veroorzaakt kan worden door schommelende temperaturen. Tevens koopt u het best een verrekijker met een rubberen omhulsel, dat zorgt voor een goede bescherming in het geval dat u de verrekijker eens laat vallen.

Top 5 Jacht verrekijkers 

1. Vortex viper HD10x42, HD lenzen, volledig nevelvrij en water- en stofdicht, rubberen grip body, prijs € 599,-
 
2. Konus Emperor OH10x42, multi coated, helder en breed beeld, gewicht 568 gram, prijs € 166,95-

3. Konus SV328x32, waterdicht en is stikstof, weinig verlies van licht, full multi-coating, prijs € 229,-

4. Vortex Diamondback: 8x32, zeer compact, nevelvrij, water- en stofdicht, rubber bekleding, prijs € 189,-
 
5. Eschenbach Bison 8x42 Camouflage10x42, Meervoudig gecoat BAK-4, volledig nevelvrij en water- en stofdicht, rubberen grip body, prijs € 499,-
 

Bezoek de Categorie: jacht Verrekijkers