De belangrijkste termen en cijfers!

Wanneer je een verrekijker kopen wilt dan zie je eigenlijk altijd twee getallen staan met een vermenigvuldigende x ertussen. Het gaat bijvoorbeeld 8 keer 42. Het gaat hier om twee getallen. De 8 (de eerste) is het aantal keren, dat een verrekijker het beeld vergroot. Het tweede getal gaat over de lensdiameter. Hier is de lensdiameter dus 42 en de vergrootfactor 8.

De vergroting is belangrijk om te kennen. Je kunt hiermee zien hoe vaak je een beeld naar voren kunt halen. Wanneer je op 160 meter een groep herten ziet dan is het met een verrekijker met een vergrootfactor 8 mogelijk om de groep herten 8 keer naar voren te halen. Je ziet de groep herten dus opeens op een afstand van 20 meter. Je kunt ze nu dus veel mooier en nog beter gaan bewonderen. Uiteraard kun je ook gebouwen dichterbij halen of andere objecten welke niet zo dichtbij zijn.

Een tip voor vogelspotters of vliegtuigspotters is om te kiezen voor een verrekijker met een vergrotingsfactor van 8 in plaats van 10. Het is dan namelijk mogelijk om het bewegende voorwerp of de vogels beter te volgen. Bij een vergroting met factor 10 is het moeilijker om het bewegende voorwerp te blijven volgen, zonder dat het uit je ogen verdwijnt. Een andere tip zijn natuurlijk de specifieke spotting scopes. Ze zorgen voor een nog beter overzicht.

De lensdiameter is het tweede getal wat je goed moet kennen. Het is de diameter van de lens vooraan de verrekijker. Het is een objectief. Als je een grotere lens hebt dan komt hier meer licht door naar binnen. Je kunt hiermee dan de details veel beter zien en bekijken. Het is top om een grotere lensdiameter te hebben wanneer je vaak in de schemer op pad bent. Een zonsopgang of ondergang biedt dan nog voldoende mogelijkheden om gebruik te maken van de verrekijker. Ook wanneer je gaat jagen of op safari is dit ideaal. Een nadeel is dat een verrekijker met een grotere diameter ook wat zwaarder is.

De twee soorten verrekijkers!

Er zijn eigenlijk twee soorten verrekijkers. Het gaat hier om de monuculaire en de binoculaire verrekijkers. Het gaat hier om verrekijkers met een en met twee kijkers. Een verrekijker is uiteraard een binoculair. Hieronder zijn er dan nog de Porro en de dakkant verrekijker. De Porro is wat groter en is minder compact. De dakkant verrekijker is smaller en daardoor ook gemakkelijker mee te nemen. Iets wat wel ideaal is.

Ken de belangrijke getallen en kies de juiste verrekijker voor jou!