Er worden tegenwoordig zoveel soorten verrekijkers aangeboden, dat het moeilijk is om tot een uiteindelijke keuze te komen. Heeft u een verrekijker nodig voor vogels spotten of bij het bezoeken van een concert? Dit vereist totaal andere kwaliteiten van de kijker. Hieronder vindt u advies per doeleinde. 


Toelichting termen

Kennis van de belangrijkste basistermen is noodzakelijk om onderstaande uitleg te begrijpen, aangezien ieder type verrekijker onderscheiden wordt aan de hand van deze aspecten. Lees hiervoor ‘ Zo kiest u de juiste verrekijker ’.


Vogels spotten in de natuur


vogels spottenOm de vogels ongestoord in hun eigen leefomgeving te kunnen observeren, is het beter op ruime afstand te blijven. Dit 
betekent dat u een verrekijker nodig heeft met minimaal een gemiddelde vergrotingsfactor, 7x -10x. Wilt u al lopende vogels spotten? Kies dan voor een handzame binoculaire verrekijker die niet te zwaar is. Blijft u op een plek, dan kunt u gaan voor een spotting scope die op een statief wordt geplaatst. Voordeel van deze monokijkers zijn de relatief grote objectieven die een scherp en helder beeld geven. De spotting scope is daarnaast te koppelen aan uw digitale camera, zodat u tijdens het observeren gelijk een mooie foto kunt nemen van de vogel.

De jacht- en schietsport
Voor zowel de drijfjacht, de drukjacht als de schietsport is een speciaal soort verrekijker, namelijk de richtkijker, een onmisbaar onderdeel. Een richtkijker is voorzien van een dradenkruis dat u helpt bij het richten op uw object, zodat een nauwkeurig schot gerealiseerd wordt. Binnen de categorie richtkijkers kunt u kiezen voor een kleinere of variabele vergroting en diverse dradenkruistechnieken.

Wilt u tijdens de jacht ook met een aparte verrekijker observeren? Kies dan voor een handzame verrekijker met een relatief groot objectief, zodat het lichtinval groot is en uw beeld dus helder. Handig in een bebost gebied of tijdens schemertijd. Let verder op een goede multi-coating en eventueel mist- en waterdichtheid.

Verrekijker mee op reis

 
Gaat u tijdens uw vakantie op safaritocht of wilt u vanaf een mooi uitzichtpunt de omgeving bekijken? Dan is een compacte en veelzijdige verrekijker het meest geschikt. Deze is handzaam en eenvoudig mee te nemen in de tas. De keuze porro- of dakkant is persoonsafhankelijk. Kies bijvoorbeeld voor een 8x42 verrekijker met een gemiddelde vergrotingsfactor en objectief.

De wereld van de astronomie

Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in de sterren en planeten die ’s nachts duidelijk zichtbaar zijn in het heelal. Om deze ver verwijderde objecten beter te kunnen waarnemen is een speciaal type kijker met een zeer hoge vergroting vereist, de telescoop. Er zijn drie soorten telescopen op de markt, ieder met hun eigen voor- en nadelen. In de sterrenkijker wordt gebruik gemaakt van speciale spiegels of lenzen die het licht van heel ver samenbrengen in een brandpunt om zo toch objecten te kunnen waarnemen. Een telescoop wordt altijd op een statief geplaatst om onscherp beeld te voorkomen. 

Vliegtuigen spotten

Reizen met een vliegtuig is voor velen een normale manier van transport geworden. Toch blijft het een geweldig gezicht om die objecten aan de hemel te zien. Met een binoculaire verrekijker 10x50 bijvoorbeeld, kunt u een vliegtuig zeer gedetailleerd waarnemen. Blijft u de hele tijd op een plek dan is de spotting scope met de digiscope mogelijkheid ook een goed alternatief. Zeker als u graag foto’s maakt van de vliegtuigen.
 
vliegtuig spotten

Tijdens evenementen en concerten

Niet iedereen heeft de kans om vooraan te staan bij een concert. Of wellicht kiest u ervoor om op een afstand te genieten. Wilt u de artiest en het bijbehorende spektakel toch van dichtbij zien, neem dan een handzame verrekijker mee. Kies voor een gemiddelde vergroting en objectief zodat het beeld ook bij lichte beweging scherp blijft. Een goede verrekijker met multi-coating en (spat)waterdichtheid is ideaal bij fel zonlicht en regen. 

De toneelkijker
 
Deze verrekijker is kleiner en heeft vaak een iets luxere uitstraling. Gebruik van de kleine kijker voorkomt verstoring voor de mensen om u heen in de zaal. De toneelkijker is qua kwaliteiten zo samengesteld dat u gedetailleerd zicht heeft op dat wat zich op het toneel afspeelt. 

De beste verrekijker is de verrekijker die het beste afgestemd is op het beoogde doeleinde.

Bezoek de Categorie: Verrekijkers