Nachtkijkers legerEen nachtkijker wordt ook wel een restlichtversterker genoemd, omdat de kijker alleen gebruik maakt van het licht van de maan of een infrarood lichtbron. Nachtkijkers zijn uitermate geschikt voor waarnemingen in het donker. Bijvoorbeeld bij het spotten van dieren in een beschut bos of het observeren van schepen bij maanlicht. Wilt u een nachtkijker kopen? Houd dan rekening met de aspecten hieronder beschreven.


Drie generaties nachtkijkers

De nachtkijkers zijn onder te verdelen in drie groepen, ook wel omschreven als generaties. De eerste generatie kijkers zijn het goedkoopst en versterken het restlicht ongeveer 1000x. Het waargenomen beeld kan vertekening aan de rand geven. De tweede generatie kijkers maakt gebruik van een speciaal microkanaal en geven een lichtversterking tot 2000x. De duurste en meest professionele nachtkijkers van de derde generatie zijn gemaakt met een fosforbeeldplaat en versterken tot wel 50.000x.
 
Nachtkijker Generaties

De kijkafstand

De afstand waarop u een object kunt waarnemen is afhankelijk van diverse factoren. Ten eerste de grootte van het object zelf. Daarnaast is er de mate van de gewenste detailweergave. Wilt u het object gewoon zien of ook alle details waarnemen? Een andere belangrijke factor is de hoeveelheid aanwezige restlicht. Hoe meer restlicht, hoe groter de afstand waarop u dingen kunt zien. Een kwalitatief betere nachtkijker met een hogere lichtomzetting zorgt voor een grotere kijkafstand.

Actief of passief kijken

Nightvision jachtLet bij een nachtkijker kopen ook op de mogelijkheid om zowel actief als passief waar te kunnen nemen. Actief en passief verwijzen naar het wel of niet gebruiken van infrarood licht. Is de maan achter de wolken of bent u op een locatie zonder restlicht, dan is infrarood licht voor waarneming noodzakelijk. Bij de meeste nachtkijkers kunt u het licht naar gelieve aan- en uitzetten.

Topmerken Yukon, ATN en Luna Optics bieden kwalitatief hoogwaardige nacht- en infraroodkijkers. De laatste groep kijker maakt het mogelijk om in het donker waarnemen te doen die voor het blote oog onzichtbaar blijven. Elektromagnetische golflengtes worden omgezet in ingekleurd beeld. U kunt bij deze topmerken ook terecht voor speciale digitale nachtkijkers die in combinatie met een richtkijker op geweer geplaatst kunnen worden. Veel Succes met uw aankoop!
 
Bezoek de categorie: Nachtkijkers