Digiscoping vogelsDe technologie staat voor niets tegenwoordig. Het is nu zelfs mogelijk om de verrekijker en de digitale camera gezamenlijk te gebruiken. De telescoop wordt als het ware een verlengstuk van de cameralens, zodat een digitale foto gemaakt kan worden tijdens het observeren. Deze combinatieactiviteit wordt ook wel digiscoping genoemd. Ideaal voor het vastleggen van speciale momenten in de natuur en het spotten van vliegtuigen. De handeling is zeer populair onder vogelspotters. Wat is er benodigd voor digiscopie en waar moet u op letten?


De noodzakelijke digiscoping onderdelen

Een digitale camera is niet aan te sluiten op een binoculaire verrekijker. Hiervoor is een speciale telescoop, of wel spotting scope genoemd, nodig. U dient, naast een digitale camera (compact of SLR) en de kijker, ook een speciale camera-adapter en een statief aan te schaffen. Het statief is noodzakelijk voor de stabiliteit van het beeld. Een handig accessoire is verder een afstandbediening, met kabel of draadloos, voor de garantie van een scherpe foto bij weinig licht.
 
Producten Digiscoping Kowa

De spotting scope

De spotting scope is een monoculaire kijker, omdat u slechts met een oog waarneemt. Dit type kijker heeft een veel sterkere vergroting, tot 70x, dan een binoculaire verrekijker. U kunt het oculair ook handmatig verstellen en dus in- en uitzoomen. Daarnaast zijn spotting scopes voorzien van grote objectieven, 60 – 100mm, wat een zeer helder beeld oplevert.

Enkele topmerken

kowa spotting scopeKOWA is een van de topmerken met een serie spotting scopes waarbij de camera-adapter voor compacte camera’s wordt bijgeleverd. Voor een spiegelreflex camera is de speciale T2-ring beschikbaar. Outdoor Club heeft, naast uitstekende kwaliteit kijkers, een universele camera-adapter in het assortiment, de Outdoor Club LB22Konus, een ander topmerk, biedt professionals spotting scopes met goede coatings, fluorite lenzen en extra grote objectieven. Vervolgens biedt Vortex een systeem waarbij de spiegelreflex camera inclusief lens aan de spotting scope bevestigd kan worden.

De voordelen van Digiscoping op een rij:
- Naast waarnemen kunt u tegelijkertijd ook fotograferen
- U kunt foto’s maken van dieren in hun natuurlijke omgeving zonder ze te storen
- De spotting scope werkt als een telelens voor uw camera
- Een spotting scope is vaak goedkoper en lichter dan een speciale televoorzetlens
- U kunt direct zien of u de perfecte foto van uw object heeft geschoten
- Scherpe en heldere fotografie op grote afstand is mogelijk
- Met de digitale vastlegging van het object kunt u uw waarnemingen later delen